Το έξυπνο εκπαιδευτικό ρομπότ Thymio κοντά σας με Ελληνική υποστήριξη
από την εταιρεία Επιστημονικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ

Βοηθήστε τους μαθητές σας, κάθε ηλικίας, να μάθουν την τεχνολογία

Εκπαιδευτικό υλικό

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό, στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα, για το Thymio στο σχολείο. Είτε πρόκειται για εγχειρίδια χρήσης είτε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε για μεμονομένες εκπαιδευτικές ασκήσεις / πειράματα, θα συγκεντρώνουμε αυτές τις πληροφορίες εδώ.

Βοηθήματα εκμάθησης / χρήσης VPL

ΝΕΟ VPL3 Teacher introduction with classroom activities και το Συνοδευτικό Παράρτημα με Πίστες

First Steps in Robotics with the Thymio Robot and the Aseba/VPL Environment

VPL Tutorial Teachers’ Guide σχετικά με το "First Steps in Robotics with the Thymio Robot"

Elements of Robotics Learn and teach robotics from secondary school through university

Κάρτες ασκήσεων - Thymio Challenge Activities (EN / FR)

Από βασικές συμπεριφορές (προ-προγραμματισμένες) έως προηγμένο προγραμματισμό με χρήση της VPL. Κάρτες ασκήσεων, στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, με 30 δραστηριότητες και τα απαιτούμενα αξεσουάρ (φύλλα δραστηριοτήτων) που θα πρέπει να τυπώσετε. Κατεβάστε τες από τους παρακάτω συνδέσμους.

Πως να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες ασκήσεων (οδηγίες χρήσης)

Κάρτες ασκήσεων με 30 δραστηριότητες

Φύλλα δραστηριοτήτων που απαιτούνται για κάποιες ασκήσεις

Πίστα (Racetrack) δραστηριοτήτων που απαιτείται για κάποιες ασκήσεις

Ασκήσεις μεταμορφώσεων του Thymio με χειροτεχνία

Δύο σετ ασκήσεων όπου θα εκτυπώσετε μερικά φυλλά με φιγούρες και με την χρήση απλών υλικών και εργαλείων (όπως το χαρτί ή χαρτόνι, μαρκαδόρους, ψαλίδι, κόλλα κλπ.) με χειροτεχνία θα μεταμορφώσετε το Thymio και μετά θα το προγραμματίσετε. Σε κάποιες χρειάζονται μερικά υλικά της LEGO. Μπορείτε να δείτε βίντεο των δύο αυτών σετ μεταμορφώσεων στην σχετική σελίδα Μεταμορφώσεις. Κατεβάστε τες από τους παρακάτω συνδέσμους.

Χειμερινές μεταμορφώσεις (Τρεις δραστηριότητες για να μεταμορφώσουν το ρομπότ Thymio σε αρκούδα, πιγκουίνο ή φάλαινα όρκα)

Halloween μεταμορφώσεις (Έξι δραστηριότητες για να επαναφέρετε στη ζωή ένα ζόμπι, να ζωντανέψετε μια αράχνη ή μια νυχτερίδα)


Παραδείγματα εφαρμογών σε Ελληνικά σχολεία


Μονοπάτια και Λαβύρινθοι - 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου

Στο βίντεο θα δείτε στιγμιότυπα από ένα project κατασκευής και προγραμματισμού μονοπατιών και λαβύρινθων, με το εκπαιδευτικό ρομπότ Thymio που πραγματοποίησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. Τα παιδιά κατασκευάσανε μονοπάτια και λαβύρινθους χρησιμοποιώντας λευκά χαρτόνια Α1 και μαύρες μονωτικές ταινίες διαφορετικού πλάτους. Προγραμματίσανε το ρομπότ και προσαρμόσανε τα μονοπάτια και τους λαβύρινθους ώστε κάθε φορά να επιτύχουν τον επιθυμητό στόχο.

Πέρα από την κατασκευαστική και προγραμματιστική διαδικασία, σκοπός ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά ότι τα ρομπότ είναι μια μηχανή που δεν σκέφτεται από μόνη της. Όταν προγραμματίζουμε ένα ρομπότ να ακολουθήσει ένα μονοπάτι, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη δυσκολία του ρομπότ να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως απότομες αλλαγές στη διαδρομή. Το ρομπότ θα κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό για το οποίο το έχει προγραμματίσει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Βίντεο & κείμενο της κας Α. Κωνσταντέλου, εκπ. Πληροφορικής.


Σεμινάρια για το Thymio και εκπαιδευτικά βίντεο


Webinar #3: Επισκόπηση δραστηριοτήτων με το Thymio από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο

Το διαδικτυακό σεμινάριο, στην Αγγλική γλώσσα, δίνεται από τρεις επαγγελματίες εκπαιδευτικούς:

  • Η Melissa Skweres, καθηγήτρια σε διεθνές σχολείο, παρουσιάζει δραστηριότητες για το Thymio σε δημοτικά σχολεία με χρήση των προ-προγραμματισμένων συμπεριφορών αλλά και της γλώσσας προγραμματισμού VPL
  • Ο Joël Rivet, καθηγητής χημείας, φυσικής και πληροφορικής στη Γαλλία, επιδεικνύει δραστηριότητες για το Thymio με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Η Laila El Hamamsy, υποψήφια διδάκτορας στην εκπαιδευτική ρομποτική από το EPFL του Swiss Federal Institute of Technology στη Λωζάνη Ελβετίας, εξηγεί πώς χρησιμοποιείται το Thymio στο EPFL από τους φοιτητές του πανεπιστημίου

Θα θέλατε να αναπαραγάγετε αυτές τις δραστηριότητες στην τάξη σας;

Βίντεο Thymio - Mobsya - Roteco - R2T2


Webinar #4: Προγραμματισμός του Thymio με τη χρήση του iPad τάμπλετ

Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο, στην Αγγλική γλώσσα, θα παρουσιασθεί το περιβάλλον προγραμματισμού Thymio Suite 2.1. και η συμβατότητα με το iPad:

  • Ο Michael Bonani, από την Mobsya, θα εξηγήσει βήμα προς βήμα πώς να δουλέψετε με το Thymio και να το προγραμματίσετε μέσω ενός iPad τάμπλετ
  • Η Evgeniia Bonnet, από το EPFL του Swiss Federal Institute of Technology στη Λωζάνη Ελβετίας, δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε την VPL3, την πιο πρόσφατη γλώσσα προγραμματισμού VPL για το Thymio
  • Η Flora Blanez, σύμβουλος μάθησης και ειδικός ψηφιακού μετασχηματισμού στην ART Computer SA, καταδεικνύει μια δραστηριότητα με το Thymio που έχει προγραμματιστεί με Scratch σε iPad

Βίντεο Thymio - Mobsya - Roteco - R2T2


Digital Days 2020: Χρησιμοποιήστε το Thymio για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέτρα υγιεινής έναντι της πανδημίας Covid-19

Σε αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο, στην Αγγλική γλώσσα, που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης Digital Days 2020 στην Ελβετία, τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του EPFL, Roteco και R2T2 ενώθηκαν για να σας προσφέρουν αυτό το υπέροχο βίντεο για να πραγματοποιήσετε 3 δραστηριότητες με το ρομπότ Thymio που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα μέτρα υγιεινής της "Κοινωνικής Αποστασιοποίησης" και της "Απολύμανσης των Χεριών" που πρέπει να τηρούνται κατά την πανδημία Covid-19:

  • Δραστηριότητα 1: Με τις προ-προγραμματισμένες συμπεριφορές (λειτουργίες) του Thymio, το Thymio διατηρεί μια κοινωνική απόσταση και ξεφεύγει από άλλα Thymios ("Κοινωνική Αποστασιοποίηση")
  • Δραστηριότητα 2: Προγραμματίστε το Thymio με VPL για να διασφαλίσετε ότι το Thymio απομακρύνεται και διατηρεί μια κοινωνική απόσταση όταν συναντάει άλλο Thymio ή άτομο ("Κοινωνική Αποστασιοποίηση")
  • Δραστηριότητα 3: Προγραμματίστε το Thymio με VPL ώστε να είναι ένας διανομέας αντισηπτικού Gel χεριών ("Απολύμανση των χεριών")

Βίντεο Thymio - Mobsya - Roteco - R2T2
Δημιούργησε - Προγραμμάτισε - Μάθε


    Καλέστε στο 2104838270


Πώληση & Υποστήριξη από την εταιρεία Επιστημονικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ | Γνωρίστε τους δημιουργούς του ρομπότ Thymio (Thymio.org)


To Thymio™ είναι εμπορικό σήμα του οργανισμού Mobsya, ο οποίος δεν χρηματοδοτεί, εξουσιοδοτεί ή εγκρίνει τον παρόντα ιστοχώρο. Ο παρών ιστοχώρος δημιουργήθηκε και συντηρείται από την εταιρεία Επιστημονικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ. (Thymio™ is a trademark of Mobsya Association, which does not sponsor, authorize or endorse this website. This website is designed and maintained by Scientific Enterprises Ltd).


LEGO® is a trademark of the LEGO Group of companies which does not sponsor, authorize or endorse this site and the Thymio products. Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License.